Švédská vánoční pečená šunka
Historie vánoční šunky sahá až do starověku, kdy si tuto pochoutku připravovali Keltové ke svátku Yule, zimnímu slunovratu. Znamenala pro ně symbol hojnosti v přístím roce a připravovala se s spolu s rituály, které měli hojnost zajistit.
V křesťanském světě se tradice pečení šunky na Vánoce začala rozvíjet v raném středověku. Šunka se stala tradiční součástí vánočního jídelníčku v mnoha zemích, včetně Německa, Rakouska, Dánska, Švédska a Polska. V těchto zemích se obvykle připravuje s medem, ovocnou šťávou, skořicí, hřebíčkem a badyánem.
Já jsem nebyl tak odvážný, neb jsem pečenou šunku dělal poprvé a byla by škoda to zkazit. Proto jsem pod šunku přidl pouze kolečka pomarančů a zbytek šťávy vymačkal pod šunku. Jinak tam patří např. ananasový džus.
Šunku jsem potíral směsí medu, hořčice a chilli. S bramborovou kaší a kapustičkami s parmazánem chutnala naprosto báječně. Nezapoměňte však, že šunka musí mít mna povrchu tukovou vrstvu, abyste na ní udělali zářezy.
Kde jsem šunku kupoval?
Mojí šunku vcelku, nekrájenou, jsem zabalenou zakoupil v potravinách COOP, kde mají skutečně báječné uzeniny.
Recept na vánoční pečenou šunku jako z Ameriky
Ingredience:
- 1,5kg šunky
- hřebíček, badyán, nové koření, bobkový list
- pomeranče, ananasový džus
- med, žlutá hořčice
Postup vaření:
- Připravte si šunku na prkénko a ihned dejte rozehřát na 200 stupňů troubu.
- Na šunce udělejte zářezy tak, aby vznikla mřížka po celém tukovém povrchu šunky.
- Do šunky zapíchejte hřebíček tak, aby byl vždy mezi dvěma čtverci.
- Pokrájejte jeden pomeranč na plátky a vložte je do pekáčku. Přidejte také jeden badyán, bobkový list a kuličku nového koření.
- Vložte šunku a podlijte ananasovým džusem. Šunka pustí také svoji šťávu. Můžete dopodlít vodou.
- Šunku pečte 30 minut na 200 stupňů, poté vyndejte a potřete marinádou.
Marináda na potírání šunky
Ingredience:
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce hořčice
- špetka chilli
- voda
Postup vaření:
- Smíchejte vše v misce, vymíchejte do hladka a přidejte trošku vody. Potírací marináda je hotová.
- Potírejte šunku každé půl hodiny.