Recept na novoroční čočkovou polévku, kterou zvládné opravdu každý!
Čocka se nemusí předem namáčet v případě, že nemáte zdravotní potíže a takto uvařená čočka vámi projde jako nůž máslem 🙂 Na tuto jednoduchou čočkovou polévku budete potřebovat klasickou hnědou čočku. Může být i zelená, funguje taktéž výborně, ale nemá tu správnou chuť. Naprosto nevhodná je červená čočka, protože se pouze rozvaří a je téměř bez chuti.
Peníze vám zřejmě nepřinese, za to si pochutnáte na dobré luštěninové polévce.
Ingredience:
- 2 hrnky čočky
- 2 mrkve
- uzenina či párek
- cibule
- sůl, pepř
- sádlo
- jíška nebo smíchaná mouka s vodou
Postup vaření:
- Na sádle si zpěňte pokrájenou cibuli na jemno, osmahněte do zlatova.
- Přidejte pokrájenou mrkev a uzeninu, oba hrnky čočky, osmažte půl minutky a přilejte dostatek vody tak, aby čočka byla ponořená a ještě dost vody byla nad ní. Nenamočená čočka do sebe bude tahat dost vody!
- Osolte, opepřete. Nic se nebojte toho, že když teď osolíte, bude čočka nedovařená. není to pravda! Jen si v klídku vařte.
- Až je čočka měkká, dochuťte solí a dostatkem pepře.
- Jako poslední krok polévku zahustíte jíškou, pokud si myslíte, že je tak lepší.