Vývar s domácími nudlemi
Masový vývar se připravuje s různých odřezků masa a kostí. Buď stejné maso, nebo můžeme bez obav zkombinovat drůbež, vepřové i hovězí. Výsledek bude masový vývar. Ten se dá běžně použít na omáčky, na podlévání nebo na americkou gravy.
V našem případě jsem k němu udělal domácí drobení čili nudle a podával velmi horké v zimních dnech, stejně jako např. Uzenou polévku . Je potřeba dodat kořenovou zeleninu, aby polévka byla dobroučká. Zásadně vařím tyto čiré vývary bez divokého koření. Nám to doma nechutná. V zelňačce to nevadí, ale pokud jste zvyklí, klidně si to do vývaru přidejte.
Ingredience:
- 0,5kg odřezků z masa a kosti
- mrkev, celer, petržel
- sůl
- celá cibule
Postup vaření:
- Maso okrájejte od tuku, omyjte kosti a očistěte kořenovou zeleninu, dejte do velkého hrnce. Zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené. Udělejte si polévky, kolik chcete.
- Přidejte také celou cibuli a osolte, pokud jste zvyklí. U nás se na začátku vaření jakéhokoli vývaru dává jedna lžička soli.
- Vývar se vaří 1,5-2 hodiny, nejlépe celé dvě na mírném varu.
- Po této době můžete vyndat kořenovou zeleninu a pokrájet ji na kostičky. Vývar se dá také přecedit, ale kdo není stydlivka, nemusí se. Vraťte zeleninu do vývaru dejte znovu vařit a dochuťte solí. Po chvilce opět vypněte.
Recept na domácí nudle – drobení
Ingredience
- 0,5kg hrubé mouky
- 2 vejce
- sůl, voda
Postup vaření:
- Těsto musí být tvrdší konzistence tak, aby se dalo strouhat. Dejte tedy pozor na to, kolik přidáváte vody. Gumové těsto se bude strouhat špatně.
- Do mísy si dejte mouku, přidejte špetku soli a promíchejte. Udělejte důlek a do něj vklepněte dvě vajíčka. Začněte rukou nebo vidličkou promíchávat mouku s vejci. Přidávejte po troškách vodu, ale tak, aby těsto zůszalo tuhé.
- Tuhé těsto nastrouhejte nahrubo a vařte ve vroucí vodě do té doby, než jsou nudle na skus měkké, nesmí být nedovařené a moučné.
- Jsou to nejlepší nudle na světě, chutnají naprosto báječně. Kloužou do pusy jako po másle. Dají se použít i do rajské polévky.