Jaké maso na vepřové výpečky?
Nejvhodnější maso na vepřové výpečky je kýta nebo krkovice. Dají se ale připravit, snad kromě kotlety, z jakéhokoli kusu. Jde o to, aby maso nebylo velmi suché. Trocha tuku na něm může být, vypeče se. Budeme-li si dávat pozor na to, aby výpečky byli skutečně vypečené ze všech stran, pochutnáme si.
Důležité je maso v pekáči při pečení míchat, obracet, aby nebylo zespoda dušené, ale opečené. Přidejte také dostatek cibule, bude na bramborách výborná.
Ingredience:
- 1kg vepřové krkovice
- 3 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl, pepř, kmín
- voda, sádlo
- brambory
Postup vaření:
- Oloupejte si cibule. a česneky. Dvě cibule nakrájejte na půlkolečka. Třetí si ponechte na šťouchané brambory.
- Pokrájejte si očištěné maso na kostky.
- Maso opepřete, osolte a pokmínujte, promíchejte.
- Vložte do pekáče pokrjenou cibuli a česnek a na ní vložte pekňoučce masíčko a podlijte dostatkem vody tak, aby bylo dost na dně a maso nebylo ponořené.
- Dejte péct dvě hodiny na 180°. Při pečení maso míchejte/obracejte, aby bylo ze všech stran opečené.
- Dejte si vařit brambory na velké kostky se solí. Jakmile se uvaří, rozšťouchejte je s pokrájenou cibulkou, sádlem, solí a pepřem. Sádlem nešetřete, výsledek bude dobrota.
- Šťávu si můžete zahustit, ale asi netřeba, když je tam hromada cibule.