Recept na polévku z uzeného masa
V česku se tradičně podává uzené s kroupami. Na Vánoce například v Kubovi. Přidávají se při zabíjačce do jelit a dodávají lehkost. Jsou velmi příjemné na skus, člověku to prostě chutná. Máte-li uzené domácí výroby, použijte jej a nebojte se ho přidat více. Jinak samozřejmě lze koupit, stejně jako u nás doma, uzený bůček či jakékoli jiné maso v obchodě.
Do polévky z uzeného masa se u nás doma přidává na konec ještě majorán. Pro někoho asi nezvyklé, ale výsledek je jako divadelní představení v Národním. Prostě pochoutka. Nechte si chutnat.
Ingredience:
- 2 hrnky krup
- 600g uzeného masa
- 3 mrkve, 2 kolečka celeru, jedna petržel
- 1 velká cibule, 5 stroužků česneku
- sůl, pepř, majoránka
- sádlo
- petržel nebo cokoli zeleného ze zahrady
Postup vaření:
- Nakrájíme si uzené na kostky, stejně tak cibuli a kořenovou zeleninu. Tu krájejte na stejné drobné kostičky.
- Na sádle osmažte společně cibuli a kořenovou zeleninu tak, aby okraje byly lehoulince opečené. Nezapomeňte dodat nakrájený česnek.
- Jakmile je zelenina trošku zlatavá, přidejte nakrájené uzené masíčko a minutku osmažte.
- Dále přidejte dva hrnky krup a lžičku soli.
- Vše zalijte ihned vodou. Na dva hrnky a krup a maso se zeleninou tři a víc litrů vody. Dejte si, kolik chcete polévky. Polévka může být i vyloženě hustá, ale já ji mám rád lehčí.
- Vařte do změknutí krup. Při vaření dolévejte popř. vodu, pokud kroupy vezmou hodně vody. Možná jste si i přidali více krup.
- Na konec dochuťte solí, spoustou pepře a majoránkou. Podávejte posypané petrželí, dodá skvělou chuť.